Agrifirm Veghel investeert in nieuwe persluchtinstallaties voor een zo efficiënt mogelijk bedrijfsproces

10 april 2015

Doordachte oplossing bespaart energie en levert warmte aan tankenhal en stoomketel

In de wereld van veevoeders draait ‘t om maximaal voedingsrendement. Maar minstens zo belangrijk is ‘n zo efficiënt mogelijk bedrijfsproces. Agrifirm Feed verving 30 jaar oude compressoren door onder meer frequentiegeregelde persluchtinstallaties van ALUP. De bedrijfszekerheid nam toe en ‘t energieverbruik daalde aanzienlijk, mede door ingenieus hergebruik van vrijkomende warmte. Agrifirms projectleider Christian van de Ven en technisch inkoper Bert Haank: “Naast ‘n ROI van een paar jaar behalen we meer voordelen.”

ALUP GrassAir  compressor installatie bij  Agrifirm

Christian van de Ven en Bert Haank bij Agrifirm

Maar liefst 10 nieuwe persluchtinstallaties schafte Agrifirm zo’n anderhalf jaar geleden aan. Behalve in Veghel zijn ook de installaties in Oss en Wanssum vervangen. De locatie in Veghel produceert maar liefst 650.000 ton varkensbrokken per jaar. De Nederlandse marktleider opereert in een markt die al jaren krimpt. Bert Haank: “Toch neemt ons marktaandeel jaarlijks licht toe. Om deze groei te continueren moeten we naast een hoge kwaliteitsstandaard scherp op onze kosten letten. Dit betekent dat we regelmatig investeren in efficiëntere bedrijfsprocessen met een korte terugverdientijd. De ruim twee ton besteding aan persluchtinstallaties is er één van.”

Voedingsrendement

Veevoeder is al lang geen eenheidsworst meer. Alleen al in Veghel worden jaarlijks tussen 200 en 300 verschillende varkensbrokkenrecepten geproduceerd. Christian van de Ven: “We zien in de loop der jaren de productiebadges kleiner worden. De ontwikkeling en conditie van het varken moet optimaal zijn. Hoe meer voedingswaarde, tot bepaalde grenzen, hoe minder kilo’s voer. Dat leidt niet alleen tot mestreductie, maar ook tot minder vrachtwagenbewegingen. Daarmee is tevens het milieu gediend. Als marktleider loopt Agrifirm voortdurend voorop met innovaties.

Customer storie picture Agrifirm

De op-maat persluchtoplossing verhoogt onze bedrijfszekerheid

Christian van de Ven, projectleider bij Agrifirm

Energieoplossing compressoren

In Veghel waren de 30 jaar oude zuigercompressoren technisch en economisch aan vervanging toe. Bovendien was reductie van het energieverbruik wenselijk. Van de Ven: “Voor al onze processen hebben we perslucht nodig. Van het openen en sluiten van de kleppen onder de mengers tot aan het doseren van de juiste hoeveelheden grondstoffen. We hebben talrijke metingen uitgevoerd. Daaruit bleek dat de persluchtinstallaties met veel energieverlies draaiden.” Diverse leveranciers brachten een offerte met advies uit. Daarin beantwoordden zij tevens de vraag hoeveel perslucht binnen een bandbreedte benodigd is. “Voor onze Veghelse vestiging leidde dit tot de aanschaf van een frequentiegeregelde schroefcompressor Allegro 76 en twee watergekoelde Largo’s 76 (75kW). Schroefcompressoren. Eén van de twee Largo’s 76 schakelen pas in als de maximale capaciteit van de frequentiegeregelde compressor bereikt is. Vervolgens past deze zijn capaciteit weer aan. Zo wordt er niet meer energie verbruikt dan nodig is”, vertelt Van de Ven. “Bovendien hebben we bij uitval van een compressor 100% back-up. Dankzij deze op-maat oplossing neemt onze bedrijfszekerheid toe.”

Gebruik restwarmte

De vrijkomende restwarmte van de frequentiegeregelde compressor wordt doorgesluisd naar de tankenhal. Hierin moet de temperatuur hoog liggen voor de opslag van diverse oliën. Met de restwarmte van de andere twee compressoren verhit de Veghelse productielocatie het aanvoerwater voor de stoomketel, die voor de start van het persproces zorgt voor het verwarmen van het meelmengsel. Haank: “Onze compressorparken zijn nu volledig up-to-date. De persluchtinstallaties volgen nauwkeurig de pieken in het verbruik, dat nu niet meer bedraagt dan de vraag in de fabriek. En de kans op uitval van een productielijn is geminimaliseerd. Een ruwe schatting is dat we circa 40% energie besparen.” Naast de Veghelse locatie installeerde ALUP in Wanssum twee frequentiegeregelde schroefcompressoren met geïntegreerde persluchtkoeldroger en een adsorptiedroger met drukdauwpuntsbesturing.

Man at Animal feed production factory

We kunnen nu op de cent nauwkeurig budgetteren dankzij ALUP

Bert Haank, technisch inkoper bij Agrifirm

Proactief meedenken

Diverse leveranciers brachten offertes uit. Beide heren zijn het erover eens: “Het proactief meedenken en de transparante wijze van aanbieden gaven de doorslag. ALUP nam telkens de tijd om hun regeling goed uit te leggen. Dat gaf vertrouwen, ook in het terugwinnen van energie. En in een paar jaar hebben we de persluchtinstallaties terugverdiend.” Haank voegt eraan toe dat hij het voorgestelde all-in servicecontract voor alle persluchtinstallaties ook waardeerde. “De geboden meerjaren-zekerheid spreekt mij aan. We kunnen nu op de cent nauwkeurig budgetteren, zonder dat er sprake is van verborgen kosten.”