Martin van den Booren (Burg Groep) over de keuze voor ALUP:

“Deze oplossing is energiezuiniger en voldoet aan strenge food-eisen”

1 oktober 2014

Miljoenen huishoudens in West-Europa gebruiken dagelijks producten van Burg. Dit vaak zonder te weten, want het overgrote deel van de producten wordt onder private label verkocht aan supermarktketens. In de vestiging in Heerhugowaard wordt azijn geproduceerd. De PET-flessen waarin deze vloeistof wordt verpakt, produceert Burg zelf en perslucht speelt daarbij een hoofdrol. Dat geldt ook voor het intern transport van de PET-flessen. Omdat de bestaande compressoren aan vervanging toe waren, kreeg na een gedegen marktoriëntatie ALUP Kompressoren de opdracht de compressorruimte opnieuw in te richten.

Met ruim 200 medewerkers heeft Burg Groep een informele, internationaal opererende organisatie met korte lijnen. Het karakter van het familiebedrijf is ondanks de onstuimige groei onveranderd gebleven. Het concern beschikt over zeven moderne productiecentra in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië. Het hoofdkantoor staat in Heerhugowaard. Bij de productie worden hoge eisen gesteld aan kwaliteit, efficiency en milieuvriendelijkheid. Burg voldoet aan de IFS en BRC-eisen, beschikt over het EKO-certificaat en bepaalde producten worden koosjer geproduceerd. Het productenscala is divers; van azijnsoorten en vruchtsiropen tot reinigingsmiddelen en slotontdooier.

Productionline BurgGroep

In Heerhugowaard behalve onder de eigen merknaam Burg, vooral azijn geproduceerd onder private label voor grote supermarktketens.

PET-flessen productie

“De flessen tot hun uiteindelijke vorm blazen moet je sowieso in eigen huis doen,” benadrukt Martin van den Booren, bedrijfsleider van de productievestiging van Burg in Heerhugowaard. “Vervoeren is zinloos, want dan verplaats je lucht en dat is erg duur. De productie van pre-forms is een ander verhaal. Dit zijn PET-kokertjes met circa 3 cm bij 10 cm. Die zou je kunnen laten aanleveren, maar ook daarvan hebben we besloten om die in eigen huis te produceren. Hiervoor hebben we een spuitgietmachine aangeschaft, deze voeden we met PET-korrels. Bij verhoogde temperatuur en druk rollen daar de pre-forms uit, die we via blaasvormen omtoveren tot flessen. De pre-forms produceren we ook voor andere Burg-fabrieken.”

Energiereductie

“Duurzaam produceren staat bij de Burg Groep hoog in het vaandel,” vervolgt Van den Booren. “Bij de keuze voor de nieuwe compressorinstallatie is dus ook expliciet meegenomen dat de gegenereerde compressorwarmte terug te winnen moest zijn. Bijvoorbeeld om proceswater op te warmen en/of de CV mee te voeden. De oude compressorinstallatie was om zowel operationele als energetische redenen aan vervanging toe. Ook de oude locatie was niet optimaal. Daarop hebben we besloten een nieuwe compressorruimte te bouwen, die vervolgens door ALUP is ingericht.”

Martin van den Booren en Ron Snoeren bij de drie Alup schroefcompressoren in de nieuwe compressorruimte van Burg. De Largo 45 op de voorgrond is besturingstechnisch gekoppeld aan de achterste machine (Allegro 45) die frequentiegeregeld is en de twee Largo’s op volgorde aanstuurt.

Energiescan

“Voordat je als compressorleverancier een offerte kunt uitbrengen, moet je natuurlijk eerst weten waarover je praat,” zegt Ron Snoeren, sales engineer bij ALUP. “Daarom hebben we eerst een uitgebreide energiescan gedaan en het persluchtverbruik bekeken. Eventuele pieken vallen snel op, kun je analyseren en bekijken of deze te vermijden zijn zodat de gemiddelde capaciteit omlaag kan. Pieken opvangen kan ook met een grotere buffertank. Op basis van de actuele situatie zijn we gekomen op een installatie met een frequentiegeregelde Allegro 45 schroefcompressor met twee Largo schroefcompressoren van elk 45 kW in vollast/nullast schakeling. De besturing in de Allegro beschikt over een master/slave functie en die stuurt op basis van volgordeschakeling de Largo’s aan. De compressoren zijn oliegesmeerd met een food-grade smeerolie. Erachter staan een koeldroger en een microfiltersysteem voor vuildeeltjes en tot slot een actief koolfilter die de laatste oliedampresten eruit haalt.”

Erg prettig is dat ALUP ook het onderhoud aan de compressorinstallatie uitvoert. Samen met ALUP houden we alles goed in de gaten. Ook kijken we periodiek naar lekken, want die kosten uiteraard energie.

Martin van de Booren, Burg Groep

Geen zorgen

“We monitoren de druk en temperatuur zodat we in geval van ‘track & trace’ en bij audits de persluchtgegevens paraat hebben,” zegt Martin van de Booren tot slot. “Erg prettig is dat ALUP ook het onderhoud aan de compressorinstallatie uitvoert. Samen met ALUP houden we alles goed in de gaten. Ook kijken we periodiek naar lekken, want die kosten uiteraard energie. Alhoewel het bij een fluctuerende productie lastig is om uitspraken te doen over het energiegebruik, merken we wel dat dit niet is gestegen, terwijl we meer produceren. Dat zou wel eens aan de nieuwe compressorinstallatie kunnen liggen!”

Deel deze pagina op