Bouwen van luxe motorjachten onmogelijk zonder perslucht

1 november 2016

ALUP optimaliseert persluchtsysteem bij Heesen Yachts in Oss

Heesen Yachts in Oss bouwt sinds 1978 luxe motorjachten en verkoopt deze wereldwijd aan veeleisende klanten. Bij het ontwerpen en bouwen van de aluminium jachten wordt geen enkele concessie gedaan aan kwaliteit en betrouwbaarheid en datzelfde geldt voor de toegepaste productiemiddelen. Alles moet tot in de perfectie samenwerken. Perslucht speelt in verschillende fasen van de productie een cruciale rol en het is ALUP dat er al jaren voor zorgt dat bij Heesen altijd en overal een hoge kwaliteit perslucht voorhanden is. Niet alleen leverde en onderhoudt ALUP de drie compressoren bij Heesen, maar voorzag de nieuwe 98 meter lange productiehal met een droogdok van 85 meter ook van een ‘state-of-the-art’ aluminium leidingnet.

Motorjacht gebouwd door Heesen Yachts

Heesen Yachts is een traditioneel familiebedrijf dat prestigieuze motorjachten bouwt van 35 tot 80 meter. Het ontstaan van elk jacht is een symfonie van vakmanschap. Na het samenbouwen, lassen, slijpen, glad maken en spuiten van de aluminium casco’s, toveren multidisciplinaire teams deze om tot oogverblindende schepen. Vanuit de hele wereld is daar belangstelling voor en innovatie speelt hierbij een belangrijke rol. Een Heesen jacht zit traditioneel vol moderne technologie, wat ook tot uiting komt in de geavanceerde ‘Nova’. Dit is het eerste hybride schip van Heesen waarmee ook elektrisch kan worden gevaren. Opmerkelijk is daarnaast dat elk Heesen jacht volledig in Oss wordt gebouwd. ‘Made in Holland’ dus en een fantastisch voorbeeld van waartoe onze nationale scheepsbouwsector in staat is!

Het onderhoud aan de persluchtcompressoren doen we dan ook niet zelf, want dit kan veel beter en rendabeler worden gedaan door ALUP.

Rino Bouwmeester , Head Utility Department

Perslucht blijft populair

De zes man sterke Technische Dienst van Heesen Yachts, onder leiding van Head Utility Department Rino Bouwmeester, zorgt ervoor dat de vakmensen die bij de bouw van elk schip betrokken zijn, alle faciliteiten ter beschikking hebben om hun werkzaamheden zo goed en efficiënt mogelijk uit te voeren. “We hebben als TD ook de expertise in huis om veel productiemiddelen en gereedschappen zelf te onderhouden en te repareren,” zegt Bouwmeester erover. “Dat betekent dat we snel kunnen schakelen en dat is belangrijk, want stilstand is funest en deadlines zijn heilig. De schepen moeten gewoon op tijd klaar zijn. Daarnaast levert goed gereedschap ook een belangrijke bijdrage aan de onvoorwaardelijke kwaliteit waarmee we de schepen bouwen en afwerken. Daar doen we geen concessies aan en datzelfde geldt voor de leveranciers waarmee we werken. Pas als zij betere condities bieden dan wanneer we het zelf doen, besteden we zaken uit. Het onderhoud aan de persluchtcompressoren doen we dan ook niet zelf, want dit kan veel beter en rendabeler worden gedaan door ALUP. We boren, frezen, schuren en slijpen met perslucht, maar ook verfspuiten en het schoonblazen van oppervlakken gaat met perslucht. Daarnaast is perslucht in de grote houtbewerkingsafdeling nog altijd een intensief gebruikt medium. Inmiddels staan er drie ALUP compressoren met een totale capaciteit van zo’n 150 kW.”

Optimaliseren

Bij Heesen Yachts werd en wordt op twee plaatsen perslucht opgewekt. In het verleden zijn deze locaties op advies van ALUP door middel van ondergrondse HDPE leidingen gekoppeld. Dit is gedaan om pieken in de vraag binnen de verschillende productieafdelingen op te kunnen vangen en een stabielere druk in het totale systeem te realiseren. “In de oude situatie stond er een 37 kW compressor in Hal 11, waarin ook de omvangrijke houtbewerkingsafdeling voor interieurbouw is gevestigd,” vertelt Rino Bouwmeester. “Daarnaast stonden er in Hal 4 respectievelijk een frequentiegeregelde schroefcompressor (type RLR50VT) en een fixed speed compressor (type RLR40T). Een tijdje terug raakte de oude 37 kW compressor uit Hal 11 dusdanig defect dat deze niet meer rendabel gerepareerd kon worden. ALUP hielp ons snel uit de brand met een tijdelijke compressor, maar vervolgens moesten we gaan bedenken wat zinvol was om te doen voor de langere termijn. Moesten we weer zo’n zelfde compressor kopen en die op dezelfde plek gaan neerzetten of moest het anders? Het werd dit laatste, want we hadden namelijk ook te maken met het feit dat het luchtverbruik inmiddels met circa 300 m3/uur was toegenomen. De persluchtcapaciteit moest dus sowieso omhoog, waarvoor we ons oog lieten vallen op een 55 kW sterke Allegro 55+. Vanwege de grotere afmetingen bleek deze echter niet in de bestaande compressorruimte van Hal 11 te passen. In overleg met ALUP is toen besloten om in deze compressorruimte de bestaande RLR50VT compressor uit Hal 4 te plaatsen en in Hal 4 een nieuwe grotere compressorruimte te bouwen. Hierin zou dan zowel de nieuwe frequentiegeregelde 55 kW compressor met ingebouwde droger (Allegro 55+) als de bestaande RLR40T geïnstalleerd worden.”

Vraaggestuurd

“De goede ervaringen met de RLR50VT, die nu dus in Hal 11 staat, maakten het voor ons vanzelfsprekend om voor de nieuw aan te schaffen grotere compressor ook voor een frequentiegeregelde uitvoering te kiezen,” licht Rino Bouwmeester de keuze voor de Allegro 55+ toe. “Fluctuaties in de persluchtvraag kunnen daarmee snel en op een economische manier opgevangen worden. Dit is belangrijk, want omdat we simultaan in drie hallen/droogdokken produceren, kunnen er op eenzelfde moment zo maar vele tientallen perslucht aangedreven (hand)gereedschappen en machines in gebruik zijn. Dan hebben we die extra capaciteit echt nodig. Om drukfluctuaties verder te beperken staat er een 900 liter buffertank die er mede toe bijdraagt dat we de werkdruk op 6 bar kunnen houden. Daarmee besparen we dus ook op energiekosten. Omdat we perslucht niet alleen gebruiken om machines en (hand)gereedschappen aan te drijven, maar ook voor verfspuiten, mag de lucht absoluut geen vuil- en oliedeeltjes bevatten. Dat is door ALUP opgelost door achter de compressoren een uitgebreid filterpakket inclusief actief kool filter te plaatsen.”

AIRnet leidingnetwerk

ALUP heeft in alle hallen een nieuw, uit aluminium buizen opgebouwde AIRnet perslucht netwerk aangelegd. Op elke kolom in de hal zitten twee aansluitpunten voor het aansturen van bijvoorbeeld handgereedschappen of verfspuitapparatuur.

Aluminium leidingnet

In de eind september 2016 in gebruik genomen nieuwe 98 meter hal is door ALUP met eigen installatiemonteurs een ‘state-of-the-art’ aluminium persluchtleidingsysteem aangelegd. Dit corrosievrije leidingsysteem, dat geleverd wordt met 10 jaar garantie, kent door de gladde binnenzijde een extreem lage wrijvingsweerstand, wat resulteert in een minimale drukval. Ook dit heeft, samen met de frequentiegeregelde compressoren en het buffervat een gunstig effect op de energiekosten. De keuze voor dit type leidingnet heeft bovendien als voordeel dat vanwege het gebruik van knelkoppelingen in een latere fase gemakkelijk aanpassingen kunnen worden gedaan. Dit in tegenstelling tot een leidingnet van gelaste stalen buis, wat bovendien corrosierisico en energieverlies door de ruwere binnenwand met zich meebrengt. Het aluminium leidingnet dat door ALUP bij Heesen is geïnstalleerd is dus op meerdere fronten superieur.

Lange relatie met ALUP

“We werken al vele jaren naar tevredenheid met ALUP” stelt Bouwmeester. “11 jaar om precies te zijn. We zijn met ze begonnen toen het nog heette. Voor ons is de snelheid van de service belangrijk. ALUP zit net als wij in Oss, dus dat is alvast een pré. Ze zitten vlakbij en kunnen snel hier zijn als dat nodig is. Door de groei van ons bedrijf is de focus bovendien meer en meer op betrouwbaarheid komen te liggen en ook daar speelt de professionele organisatie van ALUP goed op in. We kunnen ons geen uitval van productiemiddelen veroorloven omdat kwaliteit en leverbetrouwbaarheid voor ons cruciaal zijn. Toen een tijdje terug dus plotseling de oude compressor in Hal 11 uitviel stond er binnen een paar uur een vervangende compressor. Dan merk je wat je aan een leverancier hebt. We kennen de servicemonteurs van ALUP inmiddels goed en zij kennen ons. Ze weten waar alles staat en gaan zelfstandig bij ons aan het werk. Dat scheelt dus ook administratieve rompslomp, begeleidingstijd en energie. We zijn dan ook nog steeds dik tevreden over deze samenwerking op persluchtgebied.”

Trefwoorden

Deel deze pagina op