Veelgestelde vragen over persluchtdrogers

Wanneer en waarom is een luchtdroger noodzakelijk? ›
Welke persluchtdroger moet ik kiezen? ›
Wat is het verschil tussen een koeldroger en een adsorptiedroger? ›

Wanneer en waarom is een luchtdroger noodzakelijk?

Wij raden een persluchtdroger aan voor vrijwel alle persluchttoepassingen. Er ontstaat namelijk condensaat tijdens het compressieproces van perslucht. Dit condensaat (water) heeft een schadelijk effect op uw perslucht leidinget, machines en gereedschappen. Het gebruik van een persluchtdroger is dus noodzakelijk om uw productie te beschermen.

Als er te veel water en condensaat in uw luchtstroom is, kan dat veel schade aan uw apparatuur en productie veroorzaken. Water in het persluchtsysteem kan:

  • corrosie en roest in ketels en leidingen veroorzaken;
  • olie en smeermiddel in pneumatische gereedschappen en cilinders verontreinigen;
  • congestie en nevel veroorzaken op oppervlakken die met perslucht worden bespoten.

Een persluchtdroger verwijdert het ongewenste condenswater, waardoor u droge lucht krijgt en roestvorming en corrosie wordt voorkomen. 

Wat is het verschil tussen een koeldroger en adsorptiedroger?

news
Koeldrogers gebruiken een koelgas om de perslucht te koelen en vervolgens het condenswater uit de lucht te verwijderen. Met deze techniek kunnen we een temperatuur bereiken van ten minste 3 ºC. ALUP-drogers zijn uitgerust met R134a-, R410A- of R45A-koelgas. Dit gas heeft de laagst mogelijke invloed op het milieu en heeft geen invloed op de ozonlaag. Adsorptiedrogers gebruiken absorptiemiddel om de vochtigheid uit de perslucht te verwijderen. Met deze methode kunnen we een dauwpunt bereiken van -20 ºC, -40 ºC of -70 ºC.

Welke persluchtdroger moet ik kiezen?

De keuze van een persluchtdroger is afhankelijk van de functionele vereisten voor perslucht, de voorschriften (zoals BRC, BCAS, IFS en Pharmacopoeia) en de toepassing.

Een koeldroger is de meestgebruikte droger voor perslucht. Door de temperatuur te verlagen tot rond de 3 ºC, wordt het grootste deel van het vocht verwijderd en is de perslucht geschikt voor 90% van de toepassingen. Met een koeldroger voldoet u aan de vereisten van ISO 8573-1:2010 zuiverheidsklasse 4.

Het gebruik van een adsorptiedroger is wenselijk wanneer de perslucht een nog lager drukdauwpunt moet hebben. Adsorptiedrogers hebben een drukdauwpunt tussen -20 ºC, -40 ºC of -70 ºC. Adsorptiedrogers worden vaak gebruikt in toepassingen voor de farmaceutische, medische, chemische en levensmiddelensector.

Onze sales engineers geven u graag advies over de juiste persluchtdroger voor uw situatie.

Lees ook