5 tips om energie te besparen op uw persluchtinstallatie

Wist u dat 70% van de totale kosten van een compressorinstallatie bestaan uit energiekosten? Reden genoeg om hier zorgvuldig mee om te gaan. ALUP GrassAir geeft u tips om te besparen op energiekosten en tegelijk rekening te houden met het milieu.

Tip 1: De juiste druk!

Zorg er voor dat uw compressor installatie op de juiste druk werkt. Een verlaging van de druk van 1 bar betekent een besparing van 7 tot 9% van het totale opgenomen vermogen van een compressor. Frequentiegeregelde compressoren hebben vaak een variabel in te stellen bedrijfsdruk tussen 4 en 13 bar, tot 0,2 bar nauwkeurig. Laat u goed adviseren over het juiste drukbereik voor uw toepassing; dat bespaart u energie en dus geld.

Tip 2: Gebruik warmteterugwinning

Tijdens het comprimeren van lucht in uw persluchtcompressor ontstaat veel warmte. Efficiënt hergebruik van de warmte die uw compressor produceert kan u veel geld besparen. Door gebruik te maken van een warmtewisselaar kan de restwarmte gebruikt worden voor bijvoorbeeld het opwarmen van stoomketels, proceswater of zelfs uw CV-installatie. Door inzet van warmteterugwinning kunt u tot 80% van het geïnstalleerd vermogen aan energie besparen.

Tip 3: Zorg voor centrale compressorbesturing

Door inzet van een centrale compressorregeling wordt uw persluchtinstallatie optimaal ingezet. De besturing zorgt voor juiste combinatie van compressoren die worden gebruikt en correcte instelling van de systeemdruk. Hierdoor wordt optimaal gebruik gemaakt van de machines op uw locatie en kunt u onnodige inzet van perslucht voorkomen.

Tip 4: Voorkom en repareer lekkages

Een persluchtlek van 3mm bij een druk van 7 bar kost u al snel Eur. 1.300,= per jaar. Hoe hoger de druk, des te hoger het luchtverlies, en des te hoger uw kosten. Door het vervangen van oude en slecht koppelingen en slangen, of versleten afdichtingen kunt u veel energieverlies voorkomen. Een degelijk en betrouwbaar persluchtleidingnet zorgt voor distributie van perslucht naar de eindgebruiker zonder drukval en lekkages. Daarnaast kan het periodiek controleren van uw persluchtsysteem door inzet van ultrasone lekdetectie zorgen voor snelle opsporing van lekkages en zorgen voor energiebesparing. Laat uw perslucht installatie regelmatig controleren op lekkages en voorkom onnodig verlies van perslucht.

Tip 5: Onderhoud uw compressor correct

Door uw persluchtinstallatie goed te onderhouden, blijft het systeem in optimale conditie en voorkomt u energieverlies. Het gebruik van originele onderdelen die zijn gemaakt voor de specifieke toepassing in uw compressor zorgen voor de correcte werking en maximale energie-efficiëntie. Een compressor die correct werkt is het meest efficiënt voor uw portemonnee.

Investeren in duurzaamheid

Investeert u in energiezuinige perslucht, dan komt u in aanmerking voor energie-investeringsaftrek (EIA), met een gemiddeld fiscaal voordeel van 13,5%. Bovendien leveren energiezuinige investeringen u een aanzienlijke kostenbesparing op door een lagere energierekening. Onze adviseurs voeren graag een persluchtmeting uit op uw locatie, om uw mogelijke energiebesparing in kaart te brengen.

Lees ook onze andere tips voor energiebesparing

altijd-beschikbaar

Maak een afspraak met onze experts

voor advies over uw perslucht toepassing